måndag 19 oktober 2009

Glashytteinvigning och gräddiga garner

Glashyttan igång! Äntligen var det dags för invigning av Hytta Linda i lördags. Intresset var stort, emellanåt gick det knappt att komma in i hyttan där Linda visade hur man blåser och formger glas. Framöver kommer Hytta Linda att hålla öppet på lördagar mellan kl. 11-14.

I utställningslokalen intill glashyttan kunde man titta på Sylvia Dahlbergs fotoutställning (Sylvia är också en ny aktör på bruket). Hon visade vackra foton med bl.a. "blå timmen" och "höstfärger" som tema. Ja, under helgen fanns alla brukets aktörer på plats. Även masugnen och kulturrum hölls öppna. Besökarna som kom till "Höst på bruket" var många och såg ut att trivas!

La crème de la crème!Gräddan av grädden i ullvärlden! Kashmirull - den mjukaste ullen som finns! Otroligt varm, mjuk och len ull från kashmirgeten. Från Marks & Kattens kommer de dunlätta 25g (112m) nystanen i 100% kashmirull. Ett nystan räcker till ett par vackra virkade handledsvärmare, 2 nystan blir en elegant scarf. Kom in och känn på det sanslöst mjuka & varma kashmirgarnet, det finns hemma i både svart och naturvitt. Priset? Det är tveksamt om du vill veta det - kan bara säga att garnet är helt underbart. (Lite info om kashmirgeten hittar du på Wikipedia)

Crème


Om garner kan rangordnas i franska gräddmjölksklasser så är öglealpackan "Cacao" från Teetee (finskt varumärke från Tekstiiliteollisuus Oy) definitivt ett gräddgarn! 100% alpacka som blir perfekt till sjalar och koftor mm. Gratis beskrivningar kan hämtas via nyss nämnda länk. Ullbouclén Sublime "luxurious wooly merino" från Sirdar är definitivt ytterligare ett "gräddgarn". På bilden ovan syns en cool ryskinspirerad mössa som är stickad i svart ullbouclé. Stickmönster på trendiga koftor och toppar finns i samma häfte.

Mera crèmegarn!


Sublime "cahmere merino silk" (75% extra fin merinoull, 20%silke, 5% kashmir). Åh, vilka eleganta tröjor, västar, mössor, sjalar, babykläder mm som man kan sticka av detta garn! Mer information om Sirdars "Sublimekvalitéer" hittar man på Tekstiiliteollisuus hemsida.

Efter gräddan av grädden och grädde kommer...Riktigt fet mjölk!
Du lait avec beaucoup de matière grasse!


Om man blandar in akryl i den goa ullen, ja då måste garnet rent logiskt (obs, vi diskuterar nu inte logiken i att klassa garn med hjälp av en grädde-mjölkskala...) hamna i fetmjölkskategorin! Sirdars "Big Softie" och "Escape Chunky" är sköna garner som består av en ull/akryl blandning. Big Softie är ett enfärgat garn som är snabbstickat på stickor 10! Escape Chunky finns i flera melerade färgställningar, aptitliga som karameller! Rekommenderade stickor för Escape Chunky är nr. 6

Kom förbi vid tillfälle och kolla in alla nya garnkvalitéer!
5 kommentarer:

 1. Jag kommer! Som jag längtar efter att få känna och klämma och supa in atmosfären av grädde efter mitt hastiga besök i lördags.
  Försöker fn avsluta ett mindre lyckat stick/virkprojekt för att få sätta tänderna i... låter stundens ingivelse få avgöra.
  /Båtbyggarhustrun

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot ditt besök! Hoppas du finner ett nytt stickprojekt bland de nya garnerna! Själv fick jag lust att sticka en "ryssluva" i ullbouclégarnet!

  SvaraRadera
 3. Oj oj oj bara mer och mer! Hur ska man hinna med allt? Escape, Cacao och Big Softie ser hur spännande ut som helst! Undrar om jag ska försöka hitta något passande åt min dotter i Skåne som precis avslutat sin första "riktiga" stickning i sitt liv. En vacker schal i svart å lila. Det skulle vara nåt snabbt lätt och "inne"... hm, vi får se på lördag. Just nu testar jag det melerade garnet samma märke till Åremössan, stickor 20!!!! Ska bli en schal. Vi ses/ Groddaren

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt och vad mycket som händer i hembygden så fort man vänder ryggen till. Har själv försökt hitta något som inte bara är Akryl på de ryska garnhyllorna. Det blev något färdigstickat och lite garner att ta med i packningen..
  Ser fram emot att kliva över tröskeln hos garntomten igen!!

  SvaraRadera
 5. Du är så välkommen Bagarbertan! När du kommer upp måste du passa på att känna på ett kashmirnystan, tror inte det finns någon varmare och mjukare ull än kashmirgetens!

  SvaraRadera