söndag 27 juni 2010

Sommarkjol och blus sydd på Janome DC 2160

Cirkelkjol med mittbaksöm och resårlinning"Kan du sy en bra-att-ha-kjol till mig"? undrade Ingrid här i veckan. "Den skall var enkel att ta på sig med bara resår i midjan och varken för kort eller för lång" sa hon sedan. Hm, tänkte jag, kanske en rundskuren kjol kan vara något- hade sett sådana kjolar i en av Burdas modetidningar.

Tog midjemått och höftmått på Ingrid för att veta vilken storlek jag skulle sy. Valde sen ett lämpligt tunt bomullstyg, lite jeansinspirerat med blomtryck, och en matchande tygbit som skulle bli bårdkant. Mellan bården och det blommiga tyget lade jag in ett sicksackband, tänkte att det kunde bli fint! Klippte till en linningsbit som jag vek dubbel och sydde fast. I linningen trädde jag sedan in en 3 cm bred resår. Klart! Sydde kjolen på Janome DC 2160, en riktigt bra bassymaskin som har de flesta funktioner man kan behöva, nålpåträdare, justerbart pressarfotstryck mm.
Detalj, sicksackband ovanför bårdenSicksackbandet är fastsytt med overlocksöm överst på bårdens rätsida. Det blommiga tyget som syns ovanför är sicksackat i nederkanten och sedan vikt inåt, ca 6 mm, pressat och därefter fastsytt med raksöm ovanpå sicksackbandet/bården. Längst ned är bården fållad med dubbelfåll.

Sen blev det en blus av bara farten!Börjar man att sy så vill man bara fortsätta! Fick en idé att sy till mig själv, en blus med knappar mitt fram. På bilden är det Ingrid som visar min blus, som är "oversize" till henne men passar mig rätt bra faktiskt! (Kul när det man syr passar!) Mönstret kommer från Kwik Sew (3511, se bild i högerspalten) och är lätt att följa.

Jag valde att dubblera antalet knappar och sätta dem dubbelt så tätt som mönstret föreskrev. Varför? Jo, jag tänkte att jag skulle slippa glipor mellan knapparna om de satt lite tätare och det visade sig vara rätt tänkt! Tycker dessutom det blev riktigt snyggt med många små svarta pärlemorknappar mot det vita tunna linnetyget.

Det var spännande att testa knapphålsfunktionen på Janome DC 2160, så många knapphål - skulle de bli lika långa? Det gick strålande att sy knapphålen - kunde ha sytt hundra med denna maskin, och de skulle garanterat ha blivit lika fina allihopa! Innan jag sydde knapphålen valde jag mellan olika varianter - till blusen fick det bli ett knapphål som är rundat i framkanten.

Sommaren är sytid!

2 kommentarer:

  1. Gertrud, jag måste bara få säga att jag tycker att du har en så fin hemsida! Puffarna i högerspalten med aktuell information är också så bra. Bilderna är ju heltoutstanding! Jag blir så sugen på att sy, virka, sticka - ja allt som du levererar i beskrivning efter beskrivning. Men ingenting duger jag till, så jag fortsätter att imponeras och frestas. Hoppas att jag kan titta in under sommaren och kanske våga mig på en liten virkning i alla fall. Stickningen blev det inget med... Hehe!

    SvaraRadera
  2. Anki, tackar ödmjukast för berömmet! Tycker ju det är kul att göra inläggen på bloggen, även om det tar lite för mycket tid ibland...Kom gärna förbi - nån liten virkning finns det nog som väntar på dig i butiken!

    SvaraRadera