torsdag 26 november 2009

Ryskt tema på kvällens stickkafé

Vackert hantverk och stickat från Archangelsk
Kvällens stickkafé på Kafé Anno 1762 gästades av Margaretha Hägglund som berättade om ryska stick- och hantverkstraditioner i Archangelskområdet. Vi fick se prov på färgglada vantar stickade i sträv ull, mjuka maskinstickade långsockar med slingrigt blommönster, vackra halsband i näver, snidade näveraskar, ryska trädockor m.m.


Allmänbildade blir vi!
Maggan visade också en del bilder. Allra först såg hon till att vi fick koll på var Archangelsk ligger (långt uppe i norra Ryssland, se i din Atlas!), sen fortsatte visningen med bilder på folkdräkter, utsirade hus och exotiska interiörbilder från garnaffärer i Archangelsk. Där är garnnystanen uppträdda på pinnar och man pekar ut det garn man vill ha varefter en expedit hämtar detta från butikens lagerhylla. Uppstickade provlappar fanns också i ett knippe att bläddra i - bra om man vill känna på hur det stickade blir, tyckte Margaretha. (Hm, borde jag försöka åstadkomma nåt liknande...? Kanske i framtiden....)

Glöm inte dom här vantarna på bussen!
Nog är det väl härligt med färg! Det borde vara lag på att alla måste ha såna här vantar i november, det vore säkert bra för folkhälsan.

Maskinstickade långsockar från Archangelsk
Dessa sockar med långa härliga skaft kändes verkligen mysiga. De var nog stickade i ett rätt tunt och mjukt garn som sedan ruggats upp lite lätt.

Näverarbete av den högre skolan
Avslutningsvis vill jag bara visa detta vackra skrin som också fanns med på Margarethas ryska hantverksbord. Är det bara jag som tycker det är lite "vikingainspirerat"? Vore intressant att veta mer om hur olika länders mönstertraditioner eventuellt är besläktade. Vilka kopplingar finns mellan Skandinavien och området runt Archangelsk? (Jag erkänner att jag inte har nåogonsomhelst kunskap om detta).

Tack Margaretha för att vi fick åka med på en liten resa till Archangelsk!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad roligt att du har en blogg!
  Jag har varit och handlat hos dig ett par gåner och skriver själv blogg jag lägger upp foton på det jag köppte hos dig i helgen idag! kom över och titta.
  Jag är så ledsen att jag missat stickkaféerna tidigare ska försöka komma i framtiden!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ta chansen att under en inspirerande helg i natursköna Waxholm prova på grunderna i tvåändsstickning den 22-23 Maj!
  Vi lär dig grunderna, och att sticka olika slags mönster med hjälp av grundmaskorna.
  För mer info besök stickkurs.se
  Sprid gärna detta till kreativa, intresserade och nyfikna människor på ditt stickcafé och på jobbet!

  Medlemmar i sticka.org erhåller 10% rabatt på kursavgiften!

  Varmt välkommen önskar
  Agneta
  &
  Marie-Louise

  SvaraRadera