onsdag 28 september 2011

Höstnytt från Sandnes Garn!

Fritidsgarn (Sandnes Garn) i meleratNu kommer garnleverenserna så tätt så att jag inte riktigt hinner med! Men det går ju att förvara garn i kartonger också, det är bara det att det blir lite jobbigt att snirkla sig fram mellan lådorna för att komma till kassaapparaten. Mycket Fritidsgarn har jag fått i alla fall - bl. a två nya melerade färgställningar, i blå/turkos/grön och i rosa/orange/ lila.

Tema 26 "Gutter og Men" - nytt häfte från Sandnes
Många fina beskrivningar på pojk- och herrtröjor kan man hitta i Sandnes häfte "Tema 26 Gutter og Men" (som strax finns i butiken, den lär vara på tryckning i dessa dagar). T. ex den grå tröjan i Sisu, ett garn som passar till stickor nr 2,5-3. Just denna tröja finns uppstickad i butiken att beskåda och känna på (nej, det är inte jag som stickat - fick ett erbjudande från Sandnes att köpa en färdig uppstickad tröja och slog till direkt!).

Höstplantering i mormors zinkbaljaFrån det ena till det andra så har jag planterat höstblommor i min minirabatt framför entrén. Tycker att höstljungens djuprosa färg är så fin! Den lilla kålblomman (hmm, vad heter den, tro?) gillar jag också, den är intressant med sina sirliga nerver på vita och ljusgröna blad.

Kitten Mohair (Sandnes) i ny mörkgrålila färgtonI höstens nya stickhäften från Sandnes finns flera modeller där Kitten Mohair används. Den mörkgrålila nyansen, färg 6071, är en ny färgnyans på Kitten Mohair-kartan.

Sandnes Duo - nyhet!Garnkvalitén Duo (Sandnes) består av en blandning av 55% ull och 45% bomull. Stickor nr 3,5 -4. Mycket mjukt och behagligt! Sträckningen är densamma som för Smart (superwash ull). Beskrivningar till Duo finns bl.a. i häftet 1104 Duo samt i diverse andra häften som kommit nu på sistone. Man kan säga att Duo är en tjockare släkting till mini Duett (55% bomull, 45% ull, stickor 3), som är ett förträffligt garn till bl.a baby- och barnplagg.

Olofsfors bruk i höstskrud
Vattennivån har varit hög i Leduån de senaste veckorna. Här vid den nedre dammen flyter slingriga formationer av vattenskum förbi på sin färd mot dammluckorna lite längre ned.

Vy mot hyttan, Olofsfors bruk, från bron.

tisdag 20 september 2011

Stickkafé säsongsstart 22 september!

Sett på Formex - stickade sittpuffar och plädar!Utifall någon saknar stickprojekt till stickkaféet nu på torsdag, 22 sep - kanske en sittpuff kunde vara något? Eller varför inte knåpa ihop en rejäl flätstickad pläd att ha i soffan? (Stickornas storlek okänd...)
På Formexmässan visades stickat även i inredningssammanhang. Men allt som ser ut som stickat är inte stickat! Oddbirds kudde, som ligger på stolen, är sydd av ett tyg, fototryck skulle jag tro, som visar ett vackert spetsmönster. Mycket läcker!

Dagens händelse i butiken - besök av Birgitta från Sandnes Garn!Idag, tisdag, kom Birgitta på besök hos mig i butiken för att berätta om höstens nyheter från Sandnes Garn. På bilden syns en mjuk babyfilt som är virkad i Duo, ett garn som består av 55% ull och 45% bomull, stickfasthet 22 m på stickor 4. I några av höstens nya häften finns fina modeller stickade i Duo, bl a den fina koftan som Birgitta har på sig härovan, och andra tröjor för Länkbarn, dam och herr.
Sötaste babykoftan är också stickad i Duo, i en vacker puderrosa färg med beigebruna virkade kanter. Den grå flickklänningen, som ligger under koftan, är ytterligare ett plagg stickat i Duo.
Ja, som ni förstår var jag tvungen att beställa hem ett antal nyanser av detta garn - det är så härligt! (Garnet är en tjockare "släkting" till omtyckta mini Duett som är en blandning av bomull/ull)
Fritidsgarn har utökats med lite nya färgställningar. Som jag minns så beställde jag hem den grönturkosmelerade nyansen och den rosablåorangegula färgställningen.

Kuddstopp - en hel kartong full!Ovanligt lätt för sin storlek var den stora kartongen jag fick i förra veckan - ut ur den fluffade det upp påsar med kuddstopp à 250 g. Fint att använd som fyllning till små stickade figurer, hemsydda kuddar mm.

Glöm inte byta nål i symaskinen!Tänk på att byta nål i symaskinen allt som oftast - eller åtminstone kolla om den nål du använder är hel och fin! Känns nålen det minsta "raspig" när du känner på den är det antagligen helt rätt att sätta in en ny nål i maskinen. Välj nål efter syprojekt - nr 70 som är tunn och fin passar till fina klänningstyger och liknande, nummer 80 till normaltjocka tyger, nr 90-100 till kraftiga jeanstyger. Snygg midjefåll och ärmfåll får man om man använder en tvillingnål - perfekt för trikåtyger eftersom dubbelsömmen blir elastisk.

Björnbärstyget som syns i bild är ett s k "amerikanskt lapptäckestyg" som finns i butiken. Den beigefärgade spetsen är ny och har placerats i lådan för spetsar - den som står ovanpå trådskåpet.

Hoppas vi ses på stickkafé på torsdag! (Föranmälan som vanligt till Kafé Anno 1762 eller till Olofsfors Garn & Tyg).

fredag 9 september 2011

Volanggarner!

Volanggarn med uddfransEn hel kartong med roliga garner har jag packat upp i veckan! I lådan fanns bl.a garnet "Papillon" som är av typen "volanggarn", dvs man stickar halsdukar som vrider sig som girlanger. Papillon finns i färgerna vitt, svart, grått och varmt orange.

ButterflySå här ser en variant av volanghalsduk ut, stickad i butterfly. Volangerna ligger i fyra lager, dvs man lägger upp maskor från en fjärdedel av garnets längd och stickar sedan fram och tillbaka så länge garnet räcker (om det inte räcker fullt ut ett varv så märks det inte mycket att en volangrad är kortare). Butterfly finns i tre färgställningar, den gul/lila härovan samt en lysande blå/lila och en diskretare vit/grå/svart variant.

Baroness, lurvigt och gosigtBaroness är ett mjukt, lurvigt och mysigt garn. Stickar man av detta garn får man en fluffig halsduk att värma sig med!Halsduk i Baroness - garnet finns i tre härliga färgställningar. Rödmelerat, grönmelerat och blåmelerat.

Och så var det Tango!I höst är det helt rätt att glittra! Tango bidrar med glamourkänslan - finns i rött, vitt, svart och lila. Bilden visar ett stickninssätt där man lägger upp 5 maskor (fast 7 blir också fint) och stickar fram och tillbaka med stickor 3½. Det känns lite omständigt från början men går fortare allteftersom man blir van.

Höga Kusten - underbart!Sista helgen i augusti var jag och en god vän ute på vandringstur i Höga Kusten området. Tänk att vi har detta fantastiska område så nära oss (ja, så är det om man bor centralt i Nordmalings kommun!) med alla fina vandringsstigar genom skogar, bergsskrevor och uppå bergstoppar! Rekommenderar varmt en utflykt till världsarvet Höga Kusten med Skuleskogens Nationalpark och det vackra Nordingråområdet!